Inning toeristenbelasting Terschelling

Gepubliceerd door admin op

Inning van de Toeristenbelasting

Deze week weer op de agenda: “Hoe gaan we in de toekomst de toeristenbelasting innen?”

Een onderwerp wat steeds weer terugkomt en waar maar geen oplossing voor lijkt te komen. Ook de voorstellen die we nu in de stukken vinden zijn volgens ons geen oplossing.

Maar laten we eerst eens beginnen met wat we als gemeente doen met die toeristenbelasting. Zouden we het als gemeente niet innen dan zouden of de belastingen voor bewoners en ondernemers omhoog moeten, of zouden we moeten besparen op de uitgaven. Geen zwembad meer, geen musea, minder onderhoud aan wegen en fietspaden. In de zomermaanden geen strandbewaking meer en bezuinigen op bijvoorbeeld veiligheidsdiensten zoals de brandweer.

Niemand die zit te wachten op verhoging van de belastingen, wonen op een eiland is al duur genoeg, en we willen natuurlijk ook niet bezuinigen op onze voorzieningen.

Dus hebben we op Terschelling de toeristenbelasting nodig.

Hoeveel toeristenbelasting komt er binnen?

In 2019 (dat was nog een corona-vrij jaar) kwam er in totaal € 3.708.000,- aan toeristen belasting binnen bij de gemeente Terschelling. Dat is zo’n 15% van wat wij als gemeenschap jaarlijks uit kunnen geven.

€ 2.051.000,- kwam van de logiesverstrekkers
€ 699,000,- forensenbelasting
€ 145.000,- van de Bruine Vloot
€ 130.000 via de jachthaven en
€ 725.000,- via Rederij Doeksen.

Lopen we toeristenbelasting mis en hoeveel dan? Dat is lastig te zeggen met het huidige forfaitaire stelsel. Als alle logiesverstrekkers de geinde toeristenbelasting sowieso overmaken dan lopen we zeer weinig mis. Als een deel zich houdt aan de forfaitaire grens met afdrage dan zou het € 100.000,- per jaar kunnen zijn, maar € 1.000.000,- kunnen zijn.

In onderstaand filmpje een korte uitleg daarover:

Hoe verder met de toeristenbelasting?

Het college komt nu met een wat verdere uitwerking van 3 mogelijke manieren voor het innen van de toeristenbelasting.

A) Alles via Rederij Doeksen, die daar niet op zit te wachten. Dus dat gaat voorlopig niet door.
B) Een extra boekingspagina naast die van Rederij Doeksen waar toeristen na het boeken van de veerdienst de toeristenbelasting gaan betalen. Dat is omslachtig voor de toerist en we blijven als gemeente afhankelijk van de rederij en er moet een nieuw duur software systeem opgezet worden.
C) Een toeristenpas/app waarbij de toerist bij vertrek de toeristenbelasting gaat betalen. Daar kunnen voordelen aan zitten, je kan via de pas ook korting of gratis diensten aanbieden. Maar de kosten wegen in onze ogen niet op tegen de baten.

Het college lijkt haar zinnen te hebben gezet op de pas/app. De overweging is dat dit de logiesverstrekker ontlast van een administratieve last. Dat lijkt ons al niet de juiste overweging, toeristenbelasting moet gewoon correct, goed en makkelijk geint worden voor de toerist. Als dat via de logiesverstrekker gaat is dat gewoonweg de beste en makkelijkste oplossing.

De invoering van een pas/app brengt grote kosten met zich mee voor het ontwikkelen van de software en hardware, geen enkele gemeente in Nederland gebruikt dit systeem. En wij gaan er vanuit dat er zeker op de drukke vertrekmomenten zeker 5 controleurs (5 FTE op jaarbasis) aanwezig moeten zijn om te controleren of alles goed gaat. Lang niet iedereen kan overweg met digitale apparaten en storingsvrije apparatuur bestaat niet. En we kennen allemaal de jeugd die platzak van het eiland af gaat, gaan we die dan verbieden te vertrekken? Of een gaan we hun ouders een Tikkie sturen?

Wij vrezen dat de kosten niet opwegen tegen de baten en zelfs meer gaan kosten, de kans is dus zeer groot dat we er netto op achteruitgaan. 

Niet zo moeilijk doen! En elkaar vertrouwen.

Het kan zo makkelijk, hoef je niet voor over de grens naar Duitse of Deense Waddeneilanden. Ameland doet het al jaren en dat is ook nog steeds ons voorstel (wat helaas niet eens is meegenomen in het onderzoek):

Elke logiesverstrekker krijgt een aanslag aan het eind van het jaar, die vult in wat er aan toeristenbelasting is binnengekomen en maakt dat over naar de gemeente. Daar heeft de gemeente zelfs geen dure software voor nodig, dat kan in een excel sheet bijgehouden worden door 1 persoon.

Is dat dan niet fraude gevoelig?

Zou kunnen maar dat is je belastingaangifte ook, als je daar de boel niet correct aangeeft krijg je ook gedonder. We weten dat er jaarlijks via de logiesverstrekkers  € 2 miljoen  binnen moet komen en er zijn per bedrijf cijfers bekend van de afgelopen jaren. Komt er minder binnen dan zullen er toch controles volgen. 

Maar laten we in eerste instantie uitgang van de eerlijkheid van alle ondernemers. 

Kortom, de voorgestelde plannen van het college kunnen niet op onze steun rekenen. Het kan goedkoper en makkelijker. En wellicht dat er zelfs wat meer toeristenbelasting binnenkomt bij de gemeente.

Woensdagavond kan je vanaf 19.30 via Terschelling TV kijken naar de bespreking over de inning van de toeristenbelasting. Waar we het er nog uitgebreider over onze bezwaren gaan hebben.