Beddenboekhouding Terschelling

Gepubliceerd door admin op

Beddenboekhouding Terschelling

Soms gaat het nog steeds heel raar op Terschelling. Afgelopen dinsdag ook weer een vergadering waarbij je je af en toe even in de arm knijpt om te zien of het wel echt is.

Als voorbeeldje: neem de beddenboekhouding. De beddenboekhouding is het aantal beschikbare bedden voor verhuur op Terschelling en daarbij het maximaal toegestane totale aantal toeristische bedden. Het idee was om daarmee een grens aan de toeristische groei te kunnen aangeven.

Tot zover logisch, toch?

Een bijzonder belangrijk getal voor veel ondernemers, omdat het de grenzen van hun bedrijf aangeeft.

Hartstikke leuk, maar niemand weet wat het huidige aantal is en niemand weet wat het toegestane aantal is. Al jaren niet. Er wordt altijd mee gegoocheld. Bij de ene ondernemer zit de beddenboekhouding ineens vol, bij de andere is er nog ruimte zat.

Gelukkig is die afgeschaft. De VVD heeft dat heel trots in het verkiezingsprogramma gezet. “De beddenboekhouding is in overleg met de Provincie afgeschaft.” Hulde, douze points. Iedereen klappen, iedereen juichen. Weg met die willekeur.

Maar wat schetst onze verbazing: er staat in een nieuw bestemmingsplan weer de beddenboekhouding vermeld! En bovendien begint de VVD ineens te twijfelen of de beddenboekhouding niet gewoon nog bestaat…? Huh?

Samen Terschelling wil antwoorden en de antwoorden van de wethouder kun je in het onderstaande filmpje van Terschelling TV kijken (het filmpje start op het juiste moment en het antwoord duurt 70 seconden ongeveer). Maar veel helderder wordt het er niet van…

Zegt u het maar, snapt u er nog wat van?


De beddenboekhouding is er wel, maar hoeft niet meer
Hij is wel nodig om het aantal bedden bij sommige bestemmingsplannen te beperken (?), maar feitelijk is er nog zat ruimte voor nieuwe bedden dus wordt er niets beperkt (?) Hij wordt nog wel bijgehouden, maar niet actief (?) Hij is eigenlijk afgeschaft maar we doen net alsof dat niet zo is want anders kloppen de bestemmingsplannen niet meer…. (?) Omdat deze tekortkoming nog niet is opgelost zetten we de niet-bestaande beddenboekhouding gewoon in elk nieuw bestemmingsplan… (?) We hebben geen bestuurlijke informatie over aantallen, maar gek genoeg kunnen we wel zeggen dat het maximum nog lang niet gehaald is… (?)

Best grappig, totdat de toekomst van je onderneming en het inkomen van je gezin ervan afhangt.

Samen Terschelling wil dus duidelijkheid voor iedereen.

Wat ons betreft kan het niet zo, maar wij lijken de enige partij te zijn die dat vindt. Wat vinden jullie?

Categorieën: Nieuws